Rușii retrag miliarde de dolari din băncile din Vest, în așteptarea sancțiunilor economice. Câți bani au pierdut bogații Rusiei

Rușii retrag miliarde de dolari din băncile din Vest, în așteptarea sancțiunilor economice. Câți bani au pierdut bogații Rusiei
Publicat: 16/03/2014, 13:39
Actualizat: 31/07/2014, 15:16

Sberbank și VTB, cele mai mari bănci din Rusia, precum și companii importante din industria rusească, printre care LukOil, își „repatriază” fondurile deținute în băncile din Vest, potrivit surselor citate.

Retragerile de capital au accelerat după încheierea fără un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA John Kerry.

Investitorii așteaptă cu îngrijorare rezultatul referendumului de duminică din Crimeea privind separarea de Ucraina și aderarea la Federația Rusă. Traderii și oamenii de afaceri anticipează că, în funcție de rezultatul scrutinului, SUA și aliații din Vest ar putea anunța sancțiuni economice împotriva Rusiei încă de luni.

Randamentul de referință al obligațiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a închis vineri pe piața secundară la 9,7%, față de mai puțin de 8% în ianuarie.

Rubla se tranzacționează aproape de un minim istoric, încheind ședința de vineri la un curs de 36,7 unități pentru un dolar.

Cel mai bogați 10 oameni din Rusia, în frunte cu miliardarul Alișer Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere în ultima săptămână, potrivit estimărilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X.

Acțiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la începutul acestui an, continuând scăderile vineri.
„Ironia este că sectorul bancar rus a realizat progrese importante în ceea ce privește interconectarea cu sistemul financiar global. Asta înseamnă că este vulnerabil, reprezintă o pârghie importantă de presiune”, a declarat Strobe Talbott, președinte al Brooking Institution și oficial al Departamentului de Stat al SUA în timpul administrației Clinton.

Valoarea titlurilor de Trezorerie SUA deținute de instituții străine a scăzut cu 105 miliarde de dolari în ultima săptămână, potrivit datelor publicate de Rezerva Federală din New York, care alimentează astfel zvonurile că și banca centrală a Rusiei ia măsuri pentru reducerea expunerii la posibile sancțiuni.

Potrivit Trezoreriei SUA, Rusia deținea la finele anului trecut obligațiuni guvernamentale americane în valoare de 138,6 miliarde de dolari.
O sursă bancară de la Moscova a afirmat, pentru Financial Times, că 90% dintre investitorii ruși se comportă deja ca și cum ar fi fost introduse sancțiuni.
În același timp, piața rusă a suferit în ultimele săptămâni retrageri masive de capital străin. Potrivit unor surse financiare citate de FT, băncile din SUA au vândut masiv obligațiuni rusești. Datele Băncii Reglementelor Internaționale arată că băncile și fondurile de investiții din SUA au o expunere de aproximativ 75 miliarde de dolari pe Rusia.

Deși băncile străine nu au început încă să oprească creditarea către companiile rusești în mod generalizat, surse bancare afirmă că negocierile sunt blocate în mai multe cazuri, deoarece instituțiile de credit sunt în expectativă.

Alexei Kudrin, fost ministru de Finanțe al Rusiei și membru al echipei de consilieri pe probleme economice ai președintelui Vladimir Putin, a avertizat joi că sancțiunile economice ar putea determina retrageri de capital străin de 50 miliarde de dolari pe trimestru din economia rusă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×